Teckenspråk
Sverige var först i världen med att 1981 erkänna det svenska teckenspråket som ett eget språk. Det svenska teckenspråket är inte internationellt utan alla länder har sina egna teckenspråk. I Sverige finns också olika varianter på tecken beroende på var i Sverige man befinner sig, som dialekter i talad svenska, t ex norrländska och skånska. Teckenspråket har egen grammatik och många av de grammatiska signalerna visar man med ansiktet, t ex genom att höja/knipa ihop ögonbrynen för att visa att det är en fråga.
Tecken som stöd
Tecken som stöd är talad svenska med teckenstöd. Man talar svenska och har tecken som stöd till hörsel och läppavläsning. Tecken som stöd är inget eget språk utan följer svenskans grammatik. Tecknen är hämtade från det svenska teckenspråket men med vissa teckenskillnader.
Babytecken
Babytecken är ett sätt att kommunicera med ditt barn innan det utvecklat sitt talade språk. Man talar och tecknar samtidigt de ord som är viktiga i sammanhanget. Som liten kan det vara svårt att få fram vad man vill, ibland hinner barnet bli frustrerat innan de vuxna förstår vad hen menar. Då är babytecken bra att använda. Att teckna främjar språk- & tal-utvecklingen, minskar frustration och skapar fina stunder och starka band mellan barn och vuxen.